Сто сателита Starlink ще паднат на Земята поради брак, допуснат при тяхното производство

Сто сателита Starlink ще паднат на Земята поради брак, допуснат при тяхното производство Снимка: SpaceX

Според SpaceX извеждането на сателитите от орбита не представлява заплаха за хората

Компанията SpaceX съобщи в понеделник за решението си за извеждане от орбита на 100 спътника Starlink от първо поколение, във връзка с потенциален дефект, който в даден момент може да доведе до пълния им отказ, съобщава порталът PCMag. 

Въпреки че сателитите продължават да функционират, компанията реши да ги изведе от орбита поради риска от загубата на контрол над тях в случай на пълна повреда на оборудването.

Компанията не уточни за какъв дефект става въпрос. В изявлението на SpaceX се казва, че "екипът на SpaceX е идентифицирал общ проблем в тази неголяма група от сателити, който може да увеличи вероятността от повреда в бъдеще". 

SpaceХ също така съобщи, че загубата на 100 сателита няма да повлияе по никакъв начин на качеството на услугите за клиентите на Starlink, тъй като мрежата има повече от 5400 функциониращи спътника като цяло.

Също така, деактивирането на спътниците не представлява заплаха за населението, тъй като съоръженията ще изгорят в плътните слоеве на атмосферата по време на спускането. 

"Сателитите Starlink също така са напълно пригодени за извеждане извън строя по своята конструкция, което означава, че рискът за тези, които се намират на земята, във въздуха или в морето, от спускащия се от орбита спътник е практически равен на нула, тъй като спътниците изгарят по време на навлизането в атмосферата", се казва в изявлението на SpaceX.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: