Футболните клубове могат да изчезнат

Футболните клубове могат да изчезнат Снимка: pixabay

Коронавирусът предизвика колапс в световния футбол.
Спортните събития се провалят. Стадионите са празни. Паричните потоци пресъхват.

Това важи особено за нисшите футболни лиги. Малките клубове могат просто да изчезнат, ако властите не предприемат спешни действия. Английският Leighton Orient е сред онези, които искат помощ.

Найджъл Травис, председател на Leyton Orient: „Мисля, че някои клубове ще фалират. Ето няколко цифри. Първо, вижте първоначалния ни бюджет за тази година. Само за деня на един мач поради факта, че на стадиона нямаше зрители, загубихме 900 000 паунда.

Ако говорим за дните, когато не се провеждат мачове, картината е следната: помещенията на стадиона не се отдават под наем. Губим 250 000 паунда на ден от това. Това са много пари.

Освен това трябва да се знае, че средствата се изразходват за спазване на протоколите по COVID-19. Взехме двама треньори преди десет дни. Сега настаняваме в хотелските стаи не по двама, а по един играч. А това са седем хиляди лири. Тоест плащаме два пъти повече от обикновено.
"

Анджела Барнс, Euronews: „От Висшата лига заявиха, че ще осигурят пакет от помощи за английските клубове от Първа и Втора лига, за да ги предпази от изчезване поради финансовото въздействие на коронавирусната ситуация.

Това са безвъзмездни средства и безлихвени заеми на обща стойност 50 милиона британски лири. Тази сума не включва плащанията, направени тази година. Но дали това ще е достатъчно?
"

Пол Ламбърт, мениджър на Ipswich Town F.C.: „Необходимо е всички да следват един и същ сценарий, за да се преодолее този труден период. Не познавам изцяло финансовата страна на въпроса. Но предполагам, че 50 милиона паунда не са достатъчни."

Ако е така, колко дълго могат да се провеждат скъпи футболни мачове на празни стадиони?
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: