Формула 1 се готви за ново разпределение на приходите между отборите

Формула 1 се готви за ново разпределение на приходите между отборите Снимка: wikimedia.org

Според Тото Волф, това ще бъде най-голямата подобна промяна в историятана спорта

Формула 1 обяви, че всичките 10 отбора са подписали споразумението, уреждащо разпределенето на приходите в спорта, което ще бъде в сила от 2021-ва за следващите 5 години до 2025 г.

Основната идея, залегнала в предварителните преговори за новия договор, бе по-справедливото разпредление на приходите от наградния фонд между отборите.

Това е част от желанието на шефовете на Формула 1, спортът да стане по-достъпен за всички желаещи да участват в него, както и да се повиши нивото на конкуреция между отделните тимове.

Според шефа на Мерцедес Тото Волф новото споразумение, заедно с тавана на бюджетите за тимовете и новите технически регулации (влизащи в сила от 2022 г.), ще въведат Формула 1 в съвсем нова епоха.

Чудесно е, че всички 10 тима са се съгласили да подпишат така бързо. Новото споразумение ще възнагради адаптиращите се най-бързо", заяви Волф.

Отборът на Мерцедес бе първоначално срещу предложените условия в новото споразумение. Преди няколко седмици Тото Волф заяви, че отборът му ще загуби най-много пари от наградния фонд, докато съперниците от отборите на Ферари и Ред Бул ще запазят по-добри позиции във финансово отношение.

След „продуктивни разговори" с главния оперативен директор на Формула 1 Чейс Кери, Тото Волф коментира по време на уикенда за Гран при на Испания преди две седмици, че е сменил позицията си и тимът на Мерцедес е готов да подпише новото споразумение за разпределение на приходите между отборите.

Никога не сме твърдели, че ще напуснем спорта. Вярно е, че в началото на преговорите не бяхме особено доволни от позицията, в която изпадахме по новите условия, но все пак съм доволен, че стигнахме до положителен завършек на дискусиите с отговорните лица в спорта."

Щастливи сме, че ще бъдем част от Формула 1 във време на най-големите промени от оперативно и техническо естество, които някога спортът е виждал", завърши Тото Волф, шефът на Мерцедес във Формула 1. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: