Тото Волф: Верстапен вече е заплаха за титлата

Тото Волф: Верстапен вече е заплаха за титлата Снимка: wikimedia.org

Главният изпълнителен директор на отбора на Мерцедес във Формула 1, Тото Волф, вярва, че неговите пилоти, Люис Хамилтън и Валтери Ботас, са в битка за титлата с Макс Верстапен и отбора на Ред Бул.

Това твърдение на Волф се базира на невероятната победа на Верстапен в състезанието за 70-ата годишнина на Формула 1. Вследствие на това младият състезател на Ред Бул се намира на 30 точки зад Люис Хамилтън в генералното класиране при пилотите, въпреки отпадането си в първото състезание в Австрия.

 

Отборът на Мерцедес спечели първите 4 състезания досега през сезона с категорично представяне и не се виждаше кой може да оспори доминацията на шампионите през последните 6 сезона. Шефът на отбора обаче неколкократно заявяваше, че сезонът изобщо не е свършил, въпреки сериозната скорост, която демонстрираше целият екип:

 

Всеки казваше, че сезонът ще бъде като разходка в парка за нас, но ето, че нещата не са така. В последното състезание изобщо не разполагахме с най-бързата кола, а може би дори не и с втората най-бърза. Очевидно, когато температурите са по-високи, имаме проблеми с представянето на болида", заяви Тото Волф.

 

Австриецът също така допълни: „Вероятно разполагаме с най-завършения болид на грида, но същевременно това означава, че имаме най-много притискане. Когато разполагаш с много притискане, загряваш и натоварваш гумите повече. Поради тази причина трябва да намерим начин да настроим колата по такъв начин, че да не претоварва гумите прекалено. Честно казано, нямам търпение за следващото състезание, за да разберем доколко сме решили проблемите си. Вълнуващо е предизвикателството, което ни бе отправено."

 

Шефът на Ред Бул Рейсинг, Кристиан Хорнер, заяви, че иска да почака и разбере дали победата на отбора му не е била просто плод на щастливо стечение на обстоятелствата:

 

„Трудно е да се каже дали Верстапен вече е претендент за титлата. Без съмнение Мерцедес се представиха под обичайното си ниво и ще трябва да изчакаме още няколко състезания, за да разберем дали наистина имаме темпото да се борим с тях. Независимо от това сме щастливи, че първата ни победа за сезона дойде на това специално гран при, посветено на 70-ата годишнина на Формула 1."

 

Хорнер отбеляза и подобрението в представянето на колата на Ред Бул: „Представянето ни във второто състезание на „Силвърстоун" беше първият сериозен знак за потенциала, с който разполага колата ни RB16. Едва днес, в състезанието, видяхме реалното темпо и възможности, които вярваме, че тя притежава. Очевидно имаме проблеми със скоростта в квалификациите в събота, когато се борим с отборите от средата на коланата, в рамките на около десета от секундата, докато в неделните състезания успяваме да затворим същите съперници с обиколка. Определено имаме доста работа, за да разберем на какво се дължат тези аномалии, но е изключително окуражаващо да виждаме представяне като това в днешната победа. Това е наградата за всички, които се трудят по колата както на пистата, така и във фабриката на отбора."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: