"Ухото на Вселената": мисията LISA е одобрена

"Ухото на Вселената": мисията LISA е одобрена

Европейската космическа агенция даде „зелена светлина“ на провеждането на миисята

Европейската космическа агенция одобри мисията на лазерната интерферометрична космическа антена (LISA), която бележи гигантски скок в изучаването на гравитационните вълни — самата тъкан на космическото пространство, съобщава Phys.org.

LISA, която ласкаво беше наречена "ухото на Вселената", е замислена още през 80-те години на миналия век. След успешна мисия за тестване на ключови технологии,  LISA официално преминава към пълномащабна разработка, която трябва да стартира през 2035 г.

Мисията се състои от три космически апарата, образуващи равностранен триъгълник в орбитата на Земята, разделени на разстояние от 2,5 милиона километра. Лазерните лъчи, простиращи се през това огромно разстояние, действат като детектори. Гравитационните вълни, подобно на пулсации в пространството, неуловимо ще разтягат или свиват тези лъчи, разкривайки тайните, които носят тези космически явления.

За разлика от наземните обсерватории, ограничени от земните шумове, LISA ще фиксира по-слаби, нискочестотни вълни, отваряйки нов прозорец в историята на Вселената. От сливането на черни дупки до първобитното ехо на Големия взрив, LISA обещава открития.

Изграждането и експлоатацията на LISA няма да е лесно. Мисията трябва да защити своите свръхчувствителни прибори от външни въздействия, като например слънчевата светлина и слънчевия вятър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: