Швейцария иска „по-тясно институционализирано сътрудничество“ с НАТО

Швейцария иска „по-тясно институционализирано сътрудничество“ с НАТО Снимка: lpdjfegroup.top

Неутралната алпийска държава участва в програми на Алианса като „Партньорство за мир“ и е част от ръководените от НАТО международни мироопазващи сили в Косово

В Северноатлантическия пакт, учреден през 1949 г. във Вашингтон, членуват 29 европейски държави плюс САЩ и Канада. Член 5 от Учредителния договор - „нападение срещу един или няколко от неговите членове се счита за нападение срещу всички“ – е основополагащият за НАТО принцип на колективна отбрана, прилаган досега само ваднъж, след атентатите от 11 септември в САЩ през 2001 г.

Като част от отношенията си с НАТО, Швейцария предвижда двустранно военно сътрудничество и споделяне на информация и опит, без обвързващи правни задължения, като например колективната отбрана.

В правителствено изявление от края на миналия месец Швейцария обяви, че обмисля сближаване с военния съюз, „с оглед значителното влошаване на ситуацията със сигурността и нуждата от укрепване на отбранителната способност на Швейцария, плюс по-последователно международно сътрудничество, особено с НАТО, ЕС и съседните страни“.

Под претекст, че се опасява от разширяването на НАТО, руската инвазия в Украйна разтърси европейската рамка за сигурност, но също така даде нов живот на Алианса, към който миналата година се присъедини Финландия, а сега и някога неутралната Швеция. 

Евентуалното сближаване с НАТО намира подкрепа сред швейцарската общественост и в почти всички политически лагери – въпросът е докъде? Швейцария не е изправена пред риск от агресия от непосредствените си съседи (държави-членки на НАТО), „но надеждата, че ще бъдем защитени безплатно, е опасна празна мечта, когато става дума за европейска сигурност“, писа скоро след началото на руската инвазия в Украйна Le Temps.

През март 2023 г. швейцарският министър на отбраната Виола Амхерд участва в Северноатлантическия съвет на НАТО и разговорът изглежда продължи миналия месец на Световния икономически форум в Давос. Все още не е ясно какво ще трябва да направи Швейцария, за да се възползва от защитата на НАТО, включително „ядрения чадър“. Но според Le Temps, НАТО, САЩ, Великобритания и Франция настояват Швейцария да не ратифицира Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия. 

Все пак, ще влезе ли Швейцария някога в НАТО? „Никога не казвай никога”, но в момента изглежда много малко вероятно. Експерти по сигурността дори смятат, че НАТО е по-заинтересован Швейцария да остане неутрално поле за провеждане на дипломация, макар че членството е отворено за „всяка друга европейска държава, която е в състояние да продължи принципите на Вашингтонския договор и да допринесе за сигурността на Северноатлантическата зона“.

И така, как ще се развие връзката? Освен участието в „Партньорство за мир“ и в мироопазващата мисия в Косово, висши швейцарски военни говорят за интегрирането на швейцарската ПВО в системата за ПВО на НАТО, но както образно се изразява един от тях, „флирт да, брак – не”. Според проучвания, подобно мнение споделят и повечето щвейцарци. Те са за по-тесни връзки с НАТО, но „теглят чертата” до членството в Алианса. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: