Times: НАТО може да договори военна шенгенска система преди срещата на върха през юли

Times: НАТО може да договори военна шенгенска система преди срещата на върха през юли Снимка: https://pixabay.com/

Движението на военни товари в рамките на Европа е усложнено от многобройни ограничения, които пречат на войските на НАТО да се движат бързо, напредъкът в тяхното вдигане може да бъде постигнат до юли

НАТО преговаря за създаването на военни коридори в цяла Европа в рамките на системата „военен Шенген“, като резултатите може да бъдат обявени преди срещата на върха на алианса през юли във Вашингтон, пише The Times.

Изданието пояснява, че главоболие за ръководството на НАТО остава объркването с правилата, които ограничават обмена и движението на военна техника не само между европейските страни, но дори и между региони на Германия. Трансграничните учения често включват значителна бюрократична тежест, която би отнела много време при военна криза.


Командването на НАТО разработи инициативата за „военен Шенген“ през 2017 г., но споразумението така и не беше сключено; тази идея получи нов тласък, след като Русия започна военната си операция в Украйна.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, който беше командир на американската армия в Европа през 2017 г., каза, че би искал да постигне същото бързо движение на войски през континента, „както правят мигрантите“. Той нарече начина, по който някои страни одобряват движението на военни товари, "изненадващо тромав процес".

„Бях наивен, просто предположих, добре, това са всички страни от ЕС или НАТО, трябва да е като да шофираш от Флорида до Вирджиния по I-95. И това абсолютно не е вярно“, призна генерал-лейтенантът.

До лятото на 2023 г. ситуацията не можa да бъде напълно коригирана, каза Ходжис. Той подчерта, че единственият показател, който има значение за ефективно възпиране, е „да стигнеш до критичното място по-бързо от руснаците“. Той обясни, че „военният Шенген“ трябва да позволи на конвоите „да пресичат границите на [ЕС] със същата лекота като камионите с ябълки“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: