Светът е изправен пред космическа война: Китай се стреми да изпревари САЩ–The Economist

Светът е изправен пред космическа война: Китай се стреми да изпревари САЩ–The Economist Снимка: https://pixabay.com/

Според един от американските генерали Космосът се е превърнал в „най-важната зона на бойни операции“

Мащабното нахлуване на Русия в Украйна отвори нова глава в космическата война. А най-големият страх на Съединените щати сега е Китай, който се стреми да достигне, ако не и да надмине, първенството на Америка в Космоса, пише The Economist.

Както каза заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ адмирал Кристофър Грейди, Космосът сега се е превърнал в „най-важната област на бойните операции“.

    „Космосът не е само място за мирно изследване, но и арена на бъдещи военни операции. Контролът върху Космоса стана толкова важен, колкото господството на сушата, морето и въздуха. Космическата технология прави въоръжените сили във всички други области по-мощни.

Изгубете надмощие в космоса и рискувате да загубите войните на Земята“, се казва в публикацията.

Посочва се, че при всеки бъдещ потенциален конфликт между Съединените щати и Китай сателитите ще бъдат важни за търсене и унищожаване на цели на големи разстояния. И днес много от действията на определени страни в космоса остават скрити, но това, което е кристално ясно е, че Съединените щати засилват усилията си да запазят предимството си там.

Отбелязва се също, че светът ще му се наложи да се тревожи не само за съдбата на сателитите, ако наистина избухне война между Китай и САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: