Bloomberg: Европа е изправена пред студ поради решението на Байдън

Bloomberg: Европа е изправена пред студ поради решението на Байдън Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg: Байдън блокира нови разрешения за износ на втечнен природен газ

В петък администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи мораториум върху разрешенията за износ на втечнен природен газ, тъй като проучва въздействието върху климата, икономиката и националната сигурност на производството на ВПГ.

Спирането на доставките на гориво може да забави изпълнението на проекти, предназначени за периода след 2027 г., за които вече са се наредили европейски купувачи, като германската EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG или Securing Energy for Europe GmbH.

„Съвсем ясно е, че сме изправени пред труден период за нови американски проекти: първо решението на Байдън, а след това предстоящите избори и несигурността, свързана с тях“, казва независимият ВПГ- консултант Жан-Кристиан Хайнц.

Европейски компании и търговци „грабят“ сделки за доставка на американско втечнено гориво за проекти, които сега са застрашени, опитвайки се да заменят с него руския газ, доставян по тръбопроводи.

Спирането на разрешителните няма да засегне издадените по-рано, но може да окаже влияние върху повече от дузина предложения, очакващи решение от Министерството на енергетиката, включително съоръжението за ВПГ на Commonwealth или разширяването на горивния комплекс Port Arthur на Sempra Energy в Тексас.

Катар приветства решението на САЩ с ентусиазъм, тъй като твърди, че вече е главен доставчик на гориво за Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: