Командващият британската армия заговори за голяма война с Русия

Командващият британската армия заговори за голяма война с Русия Снимка: https://pixabay.com/

Британският началник на генералния щаб сравнява ситуацията в Украйна с кризите от 1914 и 1937 г. и настоява, че само „гражданските армии“ могат да победят атаката срещу западния начин на живот

Началникът на британската армия предупреди гражданите на Обединеното кралство да бъдат подготвени за война, сравнима по мащаб с големите конфликти на 20-ти век - и че може да се наложи да се мобилизират.

Говорейки на Международното изложение за бронирани превозни средства в Лондон, генерал сър Патрик Сандърс каза, че нахлуването на Русия в Украйна е предвестник на мащабни катаклизми и предупреди, че е необходимо да си припомним уроците от предишните войни, преди да е станало твърде късно.

"Нашите предшественици не успяха да разберат последствията от така наречената Юлска криза от 1914 г. - и се оказаха въвлечени в ужасяващ конфликт, каза той. "Не можем да си позволим същата грешка днес. Събитията в Украйна са от огромно значение."

Генерал Сандърс подчерта, че потенциалният мащаб на конфликта през следващите години не трябва да се подценява.

„Тази война не е само борба за чернозема на Донбас или възстановяването на Руската империя: ние говорим за атака срещу самата ни система, нашия начин на живот – политически, психологически и символично. Как реагираме на това ( както в случая с предвоенното поколение), ще намери отзвук в историята. Досега смелостта на украинците ни покрива."

Генералът също призова за почти удвояване на числеността на британската армия. Задачата на Обединеното кралство е да преодолее дългосрочната криза с набирането на персонал, която вече доведе до намаляване на числеността (с британски войници, участващи в различни мисии в чужбина).

Според генерал Сандърс, въпреки че традиционната мобилизация е важна, обикновените британски граждани също трябва да бъдат подготвени: ако не да „вземат оръжие“ сами, то поне до ниво на гражданска мобилизация, което не е виждано в Западна Европа след Втората световна война.

В отговор на речта му правителството заяви, че въпросът за обща мобилизация не се разглежда.

Говорителят на премиера Риши Сунак Макс Блейн каза, че правителството "няма намерение" да въведе всеобща наборна повинност.

"Британските въоръжени сили имат горда традиция на доброволческа служба. Няма планове това да се промени", каза той.

Той добави, че мисленето за "хипотетични войни" е "неконструктивно".

На ръба на катастрофата

Думите на Сандърс следват месеци на най-песимистични предупреждения от други ключови членове на НАТО, особено в континентална Европа.

Германският министър на отбраната Борис Писториус наскоро отправи широкообхватни призиви за подготовка за война, която ще изисква радикално преориентиране на германската армия след почти осем десетилетия на многостранна отбранителна доктрина.

Документи, изтекли наскоро в германския вестник Bild, показват, че Берлин разработва планове за действие в случай на масирана руска атака срещу Западна Европа, по-специално балтийските страни.

Планът, описан като „сценарий на учение“, предвижда Русия да започне кампания за хибридна война срещу Естония, Латвия и Литва този юли, използвайки фалшиви твърдения за дискриминация срещу рускоговорящите като претекст за масирани действия по западните си граници със страните от ЕС и в Беларус.

При този сценарий самият съюз НАТО ще разположи 300 000 войници в Източна Европа, но не преди началото на 2025 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: