Студент от Гвинея прекоси Африка с велосипед и спечели уважението на Уил Смит

Студент от Гвинея прекоси Африка с велосипед и спечели уважението на Уил Смит Снимка: style.yahoo.com

Мегазвездата на Холивуд казва, че е дълбоко развълнуван от историята на младия гвинеец, пропътувал на колело 4 000 км, в стремежа си да се образова

Миналата година Мамаду Сафиу Бари завладя заглавията на медиите с епичния си велопреход, който трябваше да го заведе до мечтания египетски университет Ал-Азхар, с надеждата да го приемат. Но за 25-годишния семеен мъж и баща на едно дете, разходите за полет били далеч над финансовите му възможности, затова се качил на велосипеда си и въртял педалите четири месеца от Гвинея през Мали, Буркина Фасо, Того, Бенин, Нигер и Чад.

Минал е през региони с джихадисти и чести военни преврати, арестуван е два пъти в Буркина Фасо и веднъж в Того. Късметът му се обръща в Чад, когато след онлайн публикация на негово интервю, хора започнали да му изпращат пари, за да плати полета си до Египет. Усилията не били напразни – приели го в университета с пълна стипендия и сега Бари учи инженерство. 

Интервюто му видял и Уил Смит и възложил на екипа си да открият упорития младеж, за да разговаря с него. Сътрудниците на холивудската звезда се свързали с ВВС и организирали видеоразговор. В част от него, качена в YouTube канала на Смит, актьорът казва: „Искам светът да чуе твоята история“ и подарява на Бари нов велосипед и лаптоп. „Не знам как да Ви благодаря, кълна се! Не знам как да Ви благодаря“, отговаря развълнуваният Бари.

Смит му е предоставил и ваучери за самолетни билети до Гвинея, за да посещава семейството си, или те да идват при него. Свидетели на разговора казват, че не могат да преценят кой от двамата е по-щастлив – истински радостният Уил Смит, или Мамаду Сафиу Бари, разбрал на практика старата мъдрост, „Двойно дава този, който дава навреме”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: