Бизнесът може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури за иновации

Бизнесът може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури за иновации Снимка: Министерство на иновациите и растежа

За първи път ще стартира процедура за повишаване на производствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите

През 2024 г. българският бизнес може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури от програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Със средствата компании ще могат да разработват и внедряват различни видове иновации, да защитят права по индустриална собственост, да въвеждат технологии от областта на Индустрия 4.0 и др. 

За първи път МИР ще стартира процедура за повишаване на производствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът е 117 млн. лв., а допустимите разходи ще са насочени към придобиване на машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията. Помощта за тях ще бъде между 25 000 лв. и 150 000 лв. 

С бюджет от 127 млн. лв. за кандидатстване ще бъде отворена и процедура за разработване на иновации. Безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат българските компании, ще бъде между 50 000 лв. и 500 000 лв., като съфинансирането ще бъде до 60%. Подкрепа могат да получат например иновации, свързани с изкуствен интелект, с облачни изчисления, с комуникационни мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление. Ще се насърчават иновации, свързани със стартиране на серийно производство на български автономни роботи и системи и внедряването им в промишлеността.

През 2024 г. ще стартира и процедура за защита на права по индустриалната собственост в предприятията на национално, европейско и международно ниво. Общият бюджет е 24 млн. лв., като минималната финансова помощ за проект ще бъде в размер до 3 000 лв., а максималната до 50 000 лв.

С общо 101.7 млн. лв. ще бъде подкрепено и въвеждането на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията. Целта е да се повиши дигитализацията, осигуряването на киберсигурност и поверителност на данните, както и повишаване на дигиталните умения на служителите. Минималната финансова помощ ще достига 35 000 лв., а максималната – 500 000 лв. Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура е комбинирана с използване на дългов финансов инструмент, осигуряващ по-облекчени условия за получаване на кредити. 

До 31 януари компании могат да кандидатстват по процедурата за внедряване на иновации с бюджет 293 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв., а максималният е диференциран спрямо големината на компаниите.

Със средствата ще се финансира внедряването на продуктови иновации (стоки или услуги) или иновации в бизнес процесите чрез придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи. Ще се покриват разходите за консултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата по индустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки, осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: