Заради короновирусната криза в Чехия не достигат работници от чужбина

Заради короновирусната криза в Чехия не достигат работници от чужбина Снимка: https://pixabay.com/bg

В Чехия поради коронавирусната криза се освободиха хиляди работни места. Много украинци, които преди пандемията заемаха тези позиции, се прибраха у дома по време на извънредното положение. Нарасна и стойността на работната сила.

 

В момента за собственика на пражка строителна компания Иржи Машек работят 11 строители, но той се нуждае от още 15 души в замяна на тези, които са се върнали в Украйна заради коронавируса. „Тях няма кой да ги замести. За момента решавам този проблем, като не приемам нови поръчки", обяснява Машек. В същото време часовата ставка на труда се увеличи, за да може да привлече работници. „За 150 крони на час, както беше преди кризата, сега вече никой не иска да работи", добавя той.

 

Не достигат хора и в крупни строителни компании. Например чешката Eurovia все още без резултат търси кандидати за работа за позициите:


 

- строителни работници;

- дърводелци;

- шлосери;

- механизатори.

 

„Можем да потвърдим, че в нашата компания в момента не достигат до 100 служители, на които бихме могли веднага да предложим работа. Закриванено на тези работни места за сметка на чешкия пазар на труда е невъзможно", каза Ивета Шточкова, говорител на Euroviа.

Има няколко причини, поради които украинците все още масово не се връщат в Чехия. Някои не искат дълго време да се разделят със семействата си по време на пандемията, защото се страхуват от затваряне на границите. Други нямат необходимите документи или не са си плащали данъците в Чешката република и сега имат проблеми с получаването на нови визи.

 

В Чехия украинците най-често работят в сферата на строителството, услугите, общественото хранене и хотелиерския бизнес.

 

„Сега имаме голям брой желаещи, които са в процес на получаване на виза, и ние се молим правителството повече да не затваря границите, защото това би било голям проблем за чешките фирми", казва мениджърът по маркетинг и набиране на персонал на компанията Manpower Group Иржи Халбрштат.
 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: