Израел преговаря с Чад и Руанда да приемат палестинци от Газа

Израел преговаря с Чад и Руанда да приемат палестинци от Газа Снимка: hindustantimes.com

Еврейската държава е готова да предостави щедра финансова субсидия на всеки палестинец, който желае да напусне Газа, а страната домакин ще получи значителна военна помощ, съобщава i24news.tv

Руанда и Чад имат добри отношения с Израел, които са добра основа за преговорите. Същевременно Руанда преживява бум в строителния сектор, но същевременно е изправена пред недостиг на работна ръка. Така че местните власти виждат възможно решение в евентуалния прилив на хиляди палестинци. В Чад 60 % от гражданите са мюсюлмани сунити, което също се приема като добра основа за приток на палестинско население.

Вчера Zman Israel разкри, че Израел ще проведе подобни дискусии и с Конго, тъй като по думите на високопоставен източник от израелския кабинет по сигурността, страната „би била готова” да приеме няколко хиляди палестинци. 

Други страни обаче отхвърлиха самия принцип за преместване на населението от Газа, съобщи Zman Israel в петък, позовайки се на израелски политически служител, който посочи, че Мосад и Министерството на външните работи се консултират непрекъснато по темата и обясни израелската позиция: 

„Трябва да продължим напред с това решение, като същевременно обръщаме голямо внимание на международните реакции, които биха могли да го тълкуват като принудително преселване, а не като доброволна миграция. Ето защо работим в тясно сътрудничество с юридически съветници.

Към това се добавя и позицията на член на политическия кабинет и кабинета по сигурността на Израел, цитирана от Zman Israel: „Няма друго решение за жителите на Газа, освен имиграцията. Те няма къде да се върнат. Газа е унищожена и няма бъдеще“. 

Същевременно, арабските държави отказват да приемат палестинци дори временно, за да ги предпазят от военните действия, докато войната продължава..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: