Държавният департамент на САЩ предупреди, че ще намали военната помощ за Киев

Държавният департамент на САЩ предупреди, че ще намали военната помощ за Киев Снимка: globalaffairs.org

Същевременно САЩ ще помогнат на Украйна да създаде собствена военно-промишлена база

„Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това не означава, че ще го правим на същото ниво на военно финансиране, както през 2022 и 2023 г. Не смятаме, че има нужда от това, защото целта е в крайна сметка да помогнем на Украйна да си стъпи отново на краката“, каза на вчерашния брифинг говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той призова Конгреса да приеме законопроект за допълнително финансиране, като нарече ситуацията критична, тъй като според него сега Украйна все още не може да разчита само на своите ресурси. „Ето защо остава важно Конгресът да подкрепи Украйна. Остава важно за нашите европейски съюзници и други страни по света да подкрепят Украйна“, обобщи Милър. 

По-рано прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Министерството на отбраната на САЩ има формалното право да прехвърли военна помощ на Украйна в размер на $4,2 млрд, което обаче е невъзможно без решение на Конгреса. „Имаме правомощията да изразходваме тези средства от съществуващите фондове, но нямаме възможност да попълним резервите. Говорим за програма за трансфер на оръжия, която включва изпращане на оръжия от складове“, обясни Райдър.

По време на брифинга си Матю Милър обяви още, че държавният секретар Антъни Блинкен ще пътува за четвърти път този сезон за Близкия изток, за се срещне със свои колеги в Турция, Гърция, Йордания, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет. 

Четирите основни теми, които Блинкен ще обсъди, са увеличаване на хуманитарната помощ за Газа, гарантиране на Израел, че „7 октомври няма да се повтори”, освобождаването на израелските заложници, пленени от Хамас и гаранции, че конфликтът в региона няма да се разрасне. Блинкен ще призове и за отговорната помощ на всички страни при определянето на бъдещия път на Газа, гарантиращ трайна сигурност за израелци и палестинци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: