Израел намалява войските си в Газа

Израел намалява войските си в Газа Снимка: timesofisrael.com

Промяната има за цел да премине към локализирани операции, облекчаване на напрежението върху икономиката на Израел и подготовка за потенциални конфликти в други региони

Решението означава преход към операции с по-нисък интензитет в северната част на Газа и поддържане на бойните действия на юг, където израелските отбранителни сили (IDF) увеличиха въздушните и сухоземни удари. 

Израелски служител заяви пред i24news.tv, че поетапното изтегляне от Газа този месец би върнало някои резервисти към цивилния живот, което ще се отрази благоприятно на израелската икономика и ще поддържа на разположение военни единици заради потенциалните конфликти в Ливан с Хизбула.

Израелски официални лица подчертаха, че ситуацията на ливанската граница трябва да се промени през следващите месец, докато Хизбула и Израел си разменят удари в района на границата с Ливан. 

На фона на призивите за прекратяване на конфликта и преговорите за примирие и освобождаване на заложници, израелските лидери подчертаха, че окончателно прекратяване на военните действия може да настъпи само при пълно демонтиране на инфраструктурата на Хамас и унищожаването на групировката, която управлява Ивицата Газа от 16 години.

Според анализатори, обявеното изтегляне не приближава края на конфликта, а е начало на нова фаза на войната. Вчера практически промяната на тактиката започна с изтеглянето на танкове от някои квартали в град Газа, съобщи Reuters, като потвърди, че на юг битките продължават.

Израелските данни сочат, че след офанзивата в Газа са убити около 8 000 бойци на Хамас и 170 израелски военнослужещи, докато министерството на здравеопазването в Газа твърди, че убитите са около 22 000, в т.ч. цивилни, припомня Politico. 

Паралелно с пълната подкрепа за Израел, изразена от американския президент Джо Байдън, САЩ призоваха за мерки, които да намалят цивилните жертви. Същевременно, в самия край на миналата година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен одобри възможна чуждестранна военна продажба (FMS) на Израел в размер на десетки хиляди артилерийски боеприпаси.

САЩ водят и в усилията за запазването на морските търговски пътища през Червено море и елиминиране на атаките срещу корабоплаването от страна военните формирования на йеменските хуси, подкрепяни от Иран. В неделя военноморските сили на САЩ унищожиха три плавателни съда с хуси, които се опитаха да се качат на борда на контейнеровоз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: