В Русия за първи път осъдиха ученик за държавна измяна

В Русия за първи път осъдиха ученик за държавна измяна Снимка: VKontakte

Върховният съд на Република Адигея, Северен Кавказ, изпрати за 4 години в лагер „при общ режим” 18-годишен гимназист, обвинен в престъпления, извършени „в несъгласие с политическия курс” на Руската федерация

В изявленията си, съдът нарича осъдения „гражданинът”,  но руската служба на ВВС установи, че става дума за Кевин Лик - единадесетокласник от Републиканското природо-математическо училище към Адигейския държавен университет. 

Според обвинението, от декември 2021 г. до февруари 2023 г. той е „извършил визуално наблюдение”, снимал  е „места на дислокация” на военното поделение в гр. Майкоп и е изпращал снимките на имейл  на „представител на чужда държава“, чийто акаунт съдът не съобщава. Четиригодишната присъда е една трета от минималния срок, предвиден за държавна измяна. 

За смекчаващи обстоятелства е приета възрастта на подсъдимия, както и че е "съдействал активно" на разследването, като е признал вината си и искрено се разкайва. В допълнение, съдът е проявил снизхождение, преценявайки, че става дума за първо престъпление, а магистратите са взели предвид и положителните характеристики на Кевин Лик „по местоживеене и обучение”. 

През последните години той печели четири пъти олимпиадата по немски език в Адигея, през 2021 е медалист на олимпиадата по история, а като десетокласник печели Евразийската олимпиада по лингвистика. 

От съда уточняват обаче, че квалификацията „особено тежко престъпление” предвижда като наказание единствено задържане под стража. Кевин Лик е арестуван от ФСБ след 8 февруари 2023 г., като ден по-рано за 10 дни е задържана и майка му, обвинена в „дребно хулиганство и нецензурен език на обществени места” – честа първоначална причина за административен арест, предхождащ по-тежки обвинения.

Според адвокат от правозащитния проект „Първи отдел”, арестът на майката може да има няколко цели – първо, да ѝ попречи да напусне Русия (евентуално със сина си). „Освен това арестът е удобен начин „да насадят някого”, като получат достъп до дома, вещите и оборудването му”, казва юристът.

Според руските закони, наказателна отговорност за държавна измяна може да се иска от граждани над 16-годишна възраст, като се предвиждат специални условия на задържане. Досега най-младите потърпевши по това обвинение са били студенти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: