Най-големите банки в света съкратиха през 2023 г. над 60 000 служители

Най-големите банки в света съкратиха през 2023 г. над 60 000 служители Снимка: https://pixabay.com/

От началото на годината най-големите банки в света са уволнили над 60 000 служители, което прави тази година една от най-трудните след глобалната криза от 2008 г., пише Financial Times

 Според вестника по този начин банките се стремят да поддържат печалби. Според експерти съкращенията ще продължат и през следващата година.

Двадесетте най-големи банки в света съкратиха 61 905 работни места от началото на годината, превръщайки 2023 г. в една от най-трудните години след финансовата криза, пише Financial Times, позовавайки се на собствени изчисления, базирани на банкови извлечения, докато вестникът не е взел предвид съкращения в малки банки и незначителни съкращения.

 

Повече от половината съкращения дойдоха в инвестиционните банки на Уолстрийт в Ню Йорк, които претърпяха втора поредна година на рязък спад на таксите, тъй като броят на сделките и публичните предлагания намаля, съобщи FT.

Най-значителните съкращения се случиха в UBS след поглъщането на Credit Suisse през юли тази година, което доведе до съкращения на 13 000 служители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: