Япония слага край на половинвековна забрана за износ на оръжие

Япония слага край на половинвековна забрана за износ на оръжие Снимка: youtube.com

Японските власти опростиха правилата за износ на отбранителни продукти, за да започнат да доставят на САЩ боеприпаси за зенитно-ракетни системи Patriot

„Като предприемаме тези мерки, бихме искали да допринесем за защитата на свободен и отворен световен ред, основан на върховенството на закона и за осигуряване на мир и стабилност в Индо-тихоокеанския регион“, каза японският премиер Фумио Кишида, цитиран от The Japan Times.

Износът на оръжия е забранен в Япония от 1976 г. През 2014 г. правилата бяха смекчени, но страната все още не можеше да изнася готови оръжия. Поправките, подготвени сега от управляващата коалиция, позволяват доставка на готови отбранителни продукти, включително смъртоносни оръжия, произведени от японски компании по чужд лиценз, на страни, които притежават патенти за тези продукти.

Предвижда се ракетите да бъдат доставени на САЩ при условие, че Вашингтон няма да прехвърля тези оръжия на други страни без съгласието на Япония. Оръжия не трябва да се прехвърлят и на страни, участващи във въоръжени конфликти.

Washington Post вече писа за плановете на Япония да промени правилата за износ на отбранителни продукти. Според източници на изданието, достовките от Япония ще попълнят американските резерви. От своя страна, Вашингтон ще може да прехвърли на Украйна по-модерни системи за противовъздушна отбрана, пише вестникът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: