Полша поръча нов пакет оръжия за почти 24 милиарда долара

Полша поръча нов пакет оръжия за почти 24 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

През последните години страната подписа договори с Южна Корея и САЩ за закупуване на стотици танкове и залпови ракетни установки с цел сформиране на една от най-силните армии в Европа

Полша е поръчала оръжия на стойност близо 24 милиарда долара, за да засили сигурността си на фона на регионалното напрежение след инвазията на Русия в Украйна, като Варшава открито подкрепя Киев, а нейният съсед Беларус застава на страната на Москва, съобщава Анадола.

Варшава е поръчала огромен нов оръжеен пакет на стойност 100 милиарда злоти (приблизително 23,8 милиарда долара), съобщиха местни медии.

Пакетът беше подписан от министъра на отбраната Мариуш Блашчак на 31-ото международно изложение за отбранителна индустрия в южния град Келце и включва системи за противовъздушна отбрана, противокорабни ракетни системи и дронове, съобщи държавната информационна агенция PAP.

Ще бъдат закупени 48 нови батареи Patriot от американската система за противовъздушна отбрана със среден обсег, компоненти за системата за противовъздушна отбрана с малък обсег Narew, оборудване за две нови военноморски ракетни единици и около 1700 произведени в Полша дронове за наблюдение FlyEye.

По време на церемонията по подписването Блашчак подчерта, че страната систематично и успешно изгражда многопластова система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Сигурност на Полша и всички нейни жители

Коментирайки пакета, полският президент Анджей Дуда каза, че новопоръчаното военно оборудване ще помогне "да се гарантира сигурността на Полша и всички нейни жители, както и нашите съседи и цялото източно крило на НАТО".

„Съвременната система за противовъздушна отбрана на Полша ще бъде най-модерната в Европа“, каза той.

На 22 август Съединените щати одобриха продажбата на 96 хеликоптера AH-64E Apache и свързаното с тях оборудване на Полша за около 12 милиарда долара.

Седмица преди одобрението на САЩ Варшава подписа три договора за закупуване на стотици бронирани машини за своите сухопътни сили.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: