Писториус допуска възобновяване на наборната военна служба в Германия

Писториус допуска възобновяване на наборната военна служба в Германия Снимка: Комерсант

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза в интервю за die Welt, че ведомството е изправено пред недостиг на кадри

В тази връзка той допусна връщането на отменената през юли 2011 г. задължителна военна служба. Сега в Германия в армията се набират военни само по договор.


Тогава имаше основания за спиране на задължителната военна служба. Поглеждайки назад, разбирам, че е било грешка“, каза  Писториус (цитиран в Tagesschau). В същото време той отбеляза, че конституционно и политически възстановяването на задължителната служба е доста трудно.

Борис Писториус предложи Германия да използва модел на военна служба, подобен на шведския.


 „Там се проверяват всички млади жени и мъже, но само малка част от тях в крайна сметка служат в армията. Трябва да помислим дали нещо подобно е възможно тук“, каза шефът на германското министерство на отбраната.

В началото на тази година Борис Писториус заяви, че смята премахването на всеобщата наборна повинност за грешка. След това германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Бундесверът е преформатиран в професионална армия и следователно няма смисъл да се връща към задължителна военна служба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: