"Преговорите за Шенген ще продължат до последния ден"

"Преговорите за Шенген ще продължат до последния ден" Снимка: МС

„Преговорите за Шенген продължават и ще бъдат до последния ден“, заяви министър-председателят Николай Денков пред медии преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът поясни, че снощи е провел среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с канцлера на Австрия Карл Нехамер и с румънския президент Клаус Йоханис.

„Обяснихме, че за нас сухоземните граници са важни и разговаряхме как би могло да се подходи. Остана за последваща дискусия, преговорите продължават“, допълни  Денков.

Попитан за предложението на председателя на Европейския съвет за разпределение на подготвяното увеличение на бюджета на ЕС за действията в областта на миграцията, министър-председателят коментира, че част от средствата ще бъдат насочени за техническо обезпечаване на българо-турската граница и за изпращане на допълнителни патрули от  другите държави.

Относно решението на Унгария да блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна, премиерът   Денков поясни, че през януари лидерите на ЕС ще се съберат на извънредна среща, за да бъде взето окончателно решение.

Във връзка с инцидента с българския кораб „Руен“ премиерът заяви: „В момента има институции, които са ангажирани със случая. Трябва повече тишина, за да се осъществят преговорите“.

Министър-председателят изрази надежда следващата седмица Народното събрание да възобнови своята работа “, допълни Денков.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: