Криминале: британски тийнейджър, изчезнал преди шест години, се появи във Франция

Криминале: британски тийнейджър, изчезнал преди шест години, се появи във Франция Снимка: the-sun.com

На 11 години Алекс Бати от Олдам, Великобратания, изчезна през 2017 г. в Испания

Разследването на случая в Обединеното кралство все още не е закрито.  Вчера обаче, случаят, който шест години тревожи британската общественост, се разреши - френските власти съобщиха, че в сряда сутринта, 17-годишният вече Алекс се е появил в полицията в гр. Ревел, източно от Тулуза, пише ВВС. 

Местната прокуратура е потвърдила самоличността на момчето, изчезнало по време на лятна почивка в Марбея с майка си и дядо си. Те не са попечители на Алекс, а се издирват във връзка с изчезването му. Законен настойник на момчето е баба му. През 2018 г. тя каза пред ВВС, че майката и дядото на момчето предпочитали алтернативен начин на живот и са се заселили в духовна общност в Мароко, включително и защото не искали Алекс да ходи на училище.

Полицейски източник каза за BBC News, че загрижен шофьор е качил момчето в камиона си, след като го видял да върви по черен път в подножието на Пиренеите, натоварен с раница и скейтборд. След като чул историята му, шофьорът го отвел в най-близкия полицейски участък. Според източника, Алекс е бил във Франция от две години.

Местен журналист от в. La Depeche каза пред BBC, че от телефона на шофьора, който го е качил, Алекс е изпратил съобщение на баба си, че е добре и иска да я види. Оказва се, че тя е била права в предположенията си – заедно с майка си и дядо си Алекс е живял в нещо като странстваща комуна, но по думите му, не е бил принуждаван да прави каквото и да било. 

Младежът казва, че майка му е малко странна, но той решил, че не иска такъв живот и си е тръгнал. Скитал е с дни сред хълмовете на Пиринеите – известено район за хора, избрали алтернативен начин на живот.

Говорител на полицията в Манчестер съобщи, че чрез посолството на Обединеното кралство в Париж са се свързали с френските власти и заедно са съгласували „предпазни мерки” по това „сложно и продължително разследване”. В момента за Алекс се грижат френските социалните служби, които ще го предадат на  британската полиция, за да го върне в Англия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: