България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект

България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки обяви, че страната ни ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI), която ще се проведе от 9 до 15 август 2024 година в гр. Бургас.

България с гордост обявява домакинството на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI), която ще се проведе от 9 до 15 август 2024 година в гр. Бургас. Това новаторско събитие ще срещне в оспорвана надпревара най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект (ИИ), съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата ще бъде иновативно преживяване, като съчетава традиционния научен подход с последните постижения в ИИ. Целта и е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Основни акценти на олимпиадата:

- Ще се проведе в два кръга: научен (споделена задача) и практически.

- Участие на водещи университети: представители на престижни университети ще участват в научния комитет и създаването на задачите, както и ще представят своите последни разработки и ще обсъждат кариерните възможности в ИИ.

- Критерии за участие: отборите се състоят от четирима ученици до 20-годишна възраст, избрани на базата на национални състезания.

- Специализирана подготовка: безплатен онлайн подготвителен курс за всички селектирани участници.

Благодарение на подкрепата на българското правителство, първите 10 регистрирани страни ще получат 60% отстъпка от таксата за участие. 

Състезанието ще се проведе с подкрепата на МОН и община Бургас. Негов основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН). Председател на инициативния комитет е инж. Александър Велинов, ръководител на Националния отбор по лингвистика, член на Борда на Международната Олимпиада по лингвистика, инициатор и основател на IOAI. Членове а инициативния комитет са Галин Цоков, министър на образованието и науката, Димитър Николов, кмет на Бургас, Божидар Божанов, председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии в НС,  Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“, член на УС на СООПН и основател на IOAI, Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”, Лора Динева, СМБ, Ива Гумнишка, основател на Humans in the Loop.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: