Кога ще приключи войната на Израел срещу Хамас

Кога ще приключи войната на Израел срещу Хамас Снимка: i24news.tv

Позовавайки се на свои източници, The Economist пише, че при последното си посещение в Тел Авив държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поставил срок за край на военните действия "до края на годината" или "началото на януари"

В праймтайма на CNN обаче, Блинкен вчера заяви: „Израел е във война с Хамас. Ние водим дискусии, включително за продължителността и начина, по който се води кампанията, но това са решения, които Израел трябва да вземе.

Блинкен отбеляза и решението на Държавния департамент от събота да продаде спешно на Израел близо 14 000 боеприпаси за танкове. „Искаме да сме сигурни, че Израел има това, от което се нуждае, за да се защити срещу Хамас”, каза Блинкен пред CNN. 

Израелските отбранителни сили (IDF) започнаха военния си отговор срещу Хамас преди девет седмици, първоначално с бомбардировки, а от шест седмици стартираха и сухопътна операция, продължавайки към целта си да унищожат военния капацитет на Хамас, ислямисткото движение, което управлява Газа. 

По време на военните действия израелските военни откриха подземни тунели на Хамас с обща дължина около 500 км.  Съоръженията са осеяни с оръжейни складове и десетки компютърни бази, от където терористите са ръководили действията си. До момента са установени около 800 подстъпа до тунелите, разположени в подземията на жилищни сгради, болници, училища и един университет. След обезвреждането на подземната терористична инфраструктура, Израел започна да наводнява тунелите с морска вода. 

„Всеки ден виждаме все повече и повече убити и ранени терористи, а през последните дни видяхме и терористи да се предават“, каза в днешното си изявление началникът на Генералния щаб на IDF генерал-лейтенант Халеви и призова израелските сили „да се активизират“ още повече.

На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че са ликвидирани командирите на половината от 24-те батальона на Хамас. „Ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана и военните действия ще продължат, докато тази цел не бъде постигната", заяви израелският премиер и подчерта: „Единствената сила, която може да гарантира това, е IDF. Никакви международни сили не могат да носят тази отговорност“.

Същевременно, в 50-минутен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, Нетаяху е изразил недоволството си от антиизраелските позиции на руски представители в ООН и други форуми и „остро е критикувал опасното сътрудничество между Русия и Иран“, съобщиха от военния кабинет на Израел.

Според властите в Газа, жертвите в ивицата са около 18 000, повечето цивилни. Освен първите над 1 200 жертви от 7 октомври, когато  Хамас нахлу в Израел, в сухопътната операция на IDF до момента са загинали 101 израелски военни, а 137 заложници все още не са освободени. В неделя от Хамас предупредиха, че никой от от тях „няма да си тръгне жив" без преговори и без да бъдат изпълнени исканията на групировката. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: