В Китай ще строят футуристичен стадион

В Китай ще строят футуристичен стадион Снимка: https://www.pikist.com

Все още не е известно кога трябва да започне строителството на съоръжението, но се очаква Сианският международен футболен център да бъде открит през 2023 г.

  
 

                                                                            Източник: lifeglobe.net
 


 

Фирмата Zaha Hadid Architects (ZHA) получи поръчка за проектирането и изграждането на голям нов футболен стадион в Китай. Поразителната извита конструкция е проектирана по такъв начин, че да намали въздействието на лошото и дъждовно време върху посетителите. Фасадите на стадиона ще бъдат украсени със значително количество зеленина.

 

Международният футболен център „Сиан“ е проектиран специално за древния китайски град Сиан. Предвижда се центърът да бъде завършен и пуснат в експлоатация за квалификациите в зона Азия през 2023 г. на Азиатската футболна конфедерация в Китай. От ZHA заявяват, че той ще може да се използва като стадион дълго време след края на турнира. В него  ще се провеждат състезания на национални лиги, програми за обучение на младежи, развлекателни представления и културни събития.

 

                                                                             Източник: lifeglobe.net
 

                                                                                      
 

Проектът е разработен от дългогодишния партньор на Zaha Hadid и сегашен ръководител на ZHA Патрик Шумахер. Въпреки че стадионът наистина предизвиква намек за традиционна китайска архитектура, проектът се отличава с плавни извивки и футуристична форма.


 

Широките линии на фасадата предпазват стадиона от северните ветрове и предават плавни форми на покрива, който закрива седлообразните трибуни, осигурявайки максимален брой седящи места за зрителите", твърди компанията. „Опънатата полупрозрачна мембрана над седалките предпазва зрителите от лошото време и преките слънчеви лъчи, като същевременно позволява по-голямо количество естествена светлина да достигне до игралното поле, стимулирайки растежа на тревата", казва Патрик Шумахер.

   
 

                                                                                                Източник: lifeglobe.net


 

Стадионът ще бъде с капацитет от 60 000 места. Освен основната зона за отдих, той ще включва сенчести открити тераси и обществени зали, засадени с много зелени растения. Предвижда се районът около сградата също да бъде озеленен и благоустроен.

 

ZHA безусловно не е аматьор в дизайна на футболните стадиони. Преди това архитектите на компанията проектираха новия Национален стадион в Токио, който беше подложен на критика. Фирмата наскоро получи и разрешение за строителството на зашеметяващ дървен стадион във Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: