Китайците превърнаха маскарада за Хелоуин в протест

Китайците превърнаха маскарада за Хелоуин в протест Снимка: quora.com

Хиляди празнуващи в Шанхай, Пекин, Хонконг, Ухан и други китайски градове облякоха маскародни костюми, за да отпразнуват западния празник, пише CNN

Имаше традиционно маскирани като Батман и руси принцеси, но тълпата - и китайският интернет - полудяха по костюми, предизвикващи остри социални коментари за състоянието на втората по големина икономика в света и рекордния скок в разходите за живот, особено по заемите, посочва новинарската агенция.

Видеоклипове в социалните медии показват мъж, облечен като Shanghai Composite Index, един от най-зле представящите се фондови пазари в света тази година. Маскираният носи връзка праз, илюстрирайки често срещания жаргон, че правителството и големите компании „скубят” малките индивидуални инвеститори (над 220 милиона китайци), така, както се събира праз от полето. 

Китайските социални медии определиха призрака на Shanghai Composite Index като „най-страшния” за маскарадната нощ. Други маскарадни костюми атакуваха държавната политика, включително строгите мерки срещу ковид, които мнозина обвиняват за тежката икономическа ситуация. Парадите бяха пълни с млади хора, облечени в костюмите на медицинските ковид-екипи, които протягаха ръце и паници, просейки „малко ориз”. 

Младежката безработица в Китай е толкова тежка, че правителството спря да публикува данните. „Мисля, че хората потискаха емоциите си твърде дълго и сега искат да изразят истинската си същност, без да се притесняват от политически рискове“, казва пред CNN участник в празненствата в Шанхай. Това обаче не се отнасяше за младеж, когото полицията отведе заради карнавалния му костюм, представляващ опозиционен китайски писател. 

Winnie the Pooh horror film 'mysteriously' cancelled in Hong Kong – FBC News
Снивка - fbcnews.com

В опит да ограничи въздействието на маскарадите, полицията в Пекин забрани на маскирани да влизат в метрото. CNN не успя да проследи и съдбата на мнозина, маскирали се като Мечо Пух, за който костюм се смята, че пародира китайския лидер Си Дзинпин..

Доклад на Moody's Investors Service, чието публикуване съвпадна с Хелоуин, пише: „Икономическите перспективи на Китай остават много несигурни“. За да се справи с тези предизвикателства, Си Дзинпин свика ключова среща по въпросите на финансовата политика, на която призова управляващата Комунистическа партия да затегне надзора върху финансовите институции и да се бори с „финансовият хаос и корупцията”.

В четвъртък и Министерството на държавната сигурност обеща да предприеме мерки срещу онези, които се опитват да „подкопаят доверието на глобалните инвеститори в Китай“. Ведомството се закани „да разбие и накаже незаконни и престъпни дейности във финансовия сектор, които застрашават националната сигурност“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: