Политическо цунами в Нидерландия: Крайната десница е с 37 места в Парламента

Политическо цунами в Нидерландия: Крайната десница е с 37 места в Парламента

Почти всички гласове на нидерландските избиратели са преброени

Главният победител на предсрочните избори е Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата. Крайната десница надмина всички очаквания и вероятно ще води преговорите за съставяне на правителство, които започват в петък.

Предвиждаше се, че ще  Вилдерс ще води тежка битка за всяко парламентарно място - в резултат Герт Вилдерс и неговата крайнодясна Партия на свободата (PVV) спечелиха изборите с голяма разлика.

Според Нидерландската радио- и телевизионна корпорация (NOS), по предварителните прогнози, базирани на 98% от преброените гласове, Вилдерс и неговите поддръжници ще спечелят 37 места от 150 в Камарата на представителите, което е с 2 места повече, отколкото според екзитпола.

Най-близките съперници на националистите, коалицията на левите и зелените, печелят 25 места. Управляващите либерални консерватори (VVD) показаха едва трети резултат (24 места). След тях се нарежда наскоро създадената центристка партия "Нов обществен договор" (20 депутати).

След 13 години десноцентристко управление на Марк Рюте, който беше заменен като партиен лидер от Дилан Йешилгьоз-Зегериус, Нидерландия можеше да види драматична промяна в политическата посока. Въпросът обаче е дали други партии ще се присъединят към Вилдерс, за да съставят коалиционно правителство, тъй като въпреки че крайната десница ще стане най-голямата партия в парламента, тя е далеч от абсолютно мнозинство.

Герт Вилдерс казва, че възнамерява да си сътрудничи с други политически сили и ако дойде на власт, ще приложи „решения, които са в съответствие с конституцията“.

Програмата на Партията на свободата се съсредоточава върху антимигрантска и антиислямска реторика. Вилдерс иска да забрани джамиите и Корана, както и да забрани носенето на ислямски забрадки в правителствените сгради. 
Наричат ​​го и евроскептик: политикът критикува ЕС, като призовава Нидерландия да контролира границите, значително да намали плащанията към съюза и да блокира влизането на нови членове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: