Швейцарски робот ни кара да чуваме несъществуващи гласове

Швейцарски робот ни кара да чуваме несъществуващи гласове Снимка: futuroprossimo.it

Идеята е технологията с изкуствен интелект (ИИ) да предизвиква слухови халюцинации у здрави хора и да подава данни на учените, за да могат да проследят причините за този често срещан психологически проблем

Всъщност нямаме представа какво се случва в мозъка, когато хората имат слухови халюцинации“, обяснява неврологът Паво Орепич от университета в Женева. Заедно с екип учени от Федералния технологичен институт в Лозана и Университета в Женева, той публикува проучване по този въпрос в медицинското списание Psychological Medicine.

Анализите на екипа показват, че 5% - 10% от всички хора понякога чуват гласове – например на починали близки – без да имат каквото и да било заболяване. С други думи, феноменът не се ограничава само до хора с психични разстройства, както обикновено се предполага. 

В същото време учените казват, че над 70% от хората с шизофрения чуват гласове, със съществената разлика, че внушенията им обикновено са много негативни. Но лекарствата, които шизофрениците приемат, вървят с тежки странични ефекти, което затруднява изучаването на процеса. Оттук идва и важното значение на възможността да се изследва явлението при здрави хора.

„Нашето проучване потвърждава, че механизмите зад слуховите халюцинации всъщност са в мозъка на всеки един от нас. Но по някаква причина някои хора им се поддават по-лесно от други“, казва Орепич. 

Ученият смята също, че границата между безобидните и патологичните слухови халюцинации е тънка и неустойчива, така че, никой не е застрахован. Чрез работата си върху причините зад тази мозъчна игра Орелич и екипът му се надяват с помощта на ИИ да допринесат за дестигматизирането на хората, които чуват гласове и в крайна сметка да разработят лечения за засегнатите. .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: