Уволниха бащата на ChatGPT

Уволниха бащата на ChatGPT Снимка: startupteknoloji.com

Сам Алтман, създателят на приложението с изкуствен интелект (ИИ), което генерира текст, изображения и видео, беше освободен от поста изпълнителен директор на OpenAI

Мотивът на ръководният екип да се лиши от своята първа и най-известна фигура е формулиран като „загуба на доверие в способностите му да води компанията”, цитира ВВС.По-конкретно, бордът смята, че той не е бил „последователно откровен” в своите комуникации.

OpenAI, създадена през 2015 г. е в авангарда на разработчиците на ИИ. Започвайки като структура с нестопанска цел, през 2019 г. компанията се преструктурира, привличайки милиарди инвестиции от Microsoft. Скорошни проучвания за пазара на акции разкриха стойността ѝ от над $ 80 милиарда. 

Алтман е в OpenAI от самото начало, а в последната година се превърна и в говорител на процъфтяващата ИИ-индустрия,изправяйки се включително пред Американския конгрес, за да сподели възторга и опасенията си от новата технология. По повод настоящата ситуация, 38-годишният ИИ-гуру написа: „Обичам времето, прекарано в OpenAI и най-вече да работя с толкова тарантливи хора. За мен беше трансформиращо, надявам се, донякъде и за света“.

Съобщението за напускането му предизвика шок в сектора. Президентът и съосновател на OpenAI Грег Брокман написа в Х: „Изключително горд съм с това, което изградихме заедно, откакто започнахме в моя апартамент преди осем години. Минахме през трудни и страхотни времена, постигнахме много, въпреки всички причини, според които би трябвало да е невъзможно. Но след днешните новини напускам. Вярвам в мисията за създаването на безопасен генеративен изкуствен интелект, който е от полза за цялото човечество“.

В социалните медии бившият шеф на Google Ерик Шмид написа за Алтман: „Той е моят герой, който завинаги промени нашия общ свят. Нямам търпение да видя какво още ще направи. Аз и милиарди хора ще се възползваме от бъдещата му работа – ще бъде просто невероятно“.

За временно изпълняващ досегашния пост на Алтман е определена Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията. Създаденият под ръководството на Сам Алтман ChatGPT се използва от стотици милиони. Едни го използват, за да си вършат работата и да учат, други го замесват в елементарни злоупотреби, като писане на ученически домашни и студентски реферати, трети не без основание се страхуват, че чатботът ще отнеме работните им места

Междувременно, OpenAI е изправена пред съдебни дела, заведени от автори, които казват, че ChatGPT е бил обучен, използвайки техните произведения в нарушение на авторското право.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: