Фенове по европейските стадиони е вероятно да се допускат от октомври

Фенове по европейските стадиони е вероятно да се допускат от октомври Снимка: wikimedia.org

Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА), Александър Чеферин, се надява феновете да могат да посещават мачовете от европейските клубни турнири през октомври тази година.

Ситуацията с коронавируса наложи провеждането на футболните срещи да се извършва без публика от началото на пандемията в средата на месец март.

Преди дни се проведе първият финал в историята на турнира „Шампионска лига" без фенове по трибуните, когато отборът на Байерн Мюнхен победи Пари Сен-Жермен в Лисабон.

Не е приятно, когато можеш да чуеш треньорите как дават указания на футболистите по време на мачовете. Футболът е нищо без феновете, но ситуацията към момента е такава. Ако ситуацията с COVID-19 не се усложни, ще може да има поне някакви зрители на стадионите през месец октомври", заяви Чеферин.

Липсата на ваксина и постоянно променящата се обстановка с коронавируса водят до несигурност относно началото на новия сезон в европейските турнири.

Новият сезон трябва да завърши в края на месец май 2021-ва, а през юни и юли следващата година да се проведе Европейското първенство по футбол.

То трябваше да се състои през лятото на 2020 г., но бе отложено за следващата година поради разразилата се пандемия. Провеждането на форума е допълнително затруднено от плана мачовете да се играят в 12 града из Европа, като полуфиналите и финалът да се изииграят на стадион „Уембли" в Лондон.„

Засега планът остава непроменен и съм уверен, че ще успеем да проведем първенството в 12-те града. Ще сме готови с различни варианти, за да отговорим на променящите се условия", отбеляза Чеферин.

По думите на президента на УЕФА, отлагането на Европейското първенство е струвало на Европейската футболна асоциация около 100 млн. евро. Финансовите загуби могат да се увеличават, ако има допълнителни проблеми с провеждането на европейския футболен форум.

Разпространението на коронавируса вече създаде проблеми при провеждането на първите етапи от Шампионската лига и Лига Европа. Отбори от Косово загубиха служебно или отмениха свои европейски срещи заради играчи, заразили се с COVID-19.

Пръв приоритет пред УЕФА ще бъде безопасното провеждане на турнира за Лигата на нациите между 55 европейски национални отбора. Форумът трябва да се проведе в рамките на 2 седмици.

След това започват груповите фази на двата клубни турнира на УЕФА - Шампионска лига и Лига Европа.

Всичко е изключително труднопредвидимо и ситуацията се променя всеки ден. Имахме немалко положителни проби за вируса при футболисти от европейски отбори. Провеждането на мачовете, според предварителната програма, ще бъде изключително предизвикателство", завърши шефът на УЕФА.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: