Великобритания оцени руските загуби в Украйна

Великобритания оцени руските загуби в Украйна Снимка: moscowtimes.ru

Според оценки на Обединеното кралство, 302 000 души са загинали или ранени, а още десетки хиляди са дезертирали от бойното поле

Цифрите цитира пред The Independent Джон Хийли, държавен секретар на отбраната в сянка. Той поясни, че това са жертвите само на редовната руска армия, докато броят на загиналите и ранените от руските частни военни компании (ЧВК) не може да бъде проучен, тъй като руските официални институции не отразяват загубите на тези организации. 

Описвайки други руски загуби, Хийли допълни унищожаването на над 7 117 руски бронирани превозни средства, включително около 2 475 основни бойни танка, 93 самолета с фиксирани крила, 132 хеликоптера, 320 безпилотни летателни апарата, 16 военноморски кораба от всякакъв клас и над 1 300 артилерийски системи от всякакъв тип.

Оценката на Обединеното кралство за жертвите е сходна с данните на Киев, според който към тази седмица Русия е загубила общо 313 470 военнослужещи 

От началото на войната в Украйна Москва третира загубите си на бойното поле като държавна тайна. Документирането на жертвите се смята за акт на неподчинение и тези, които го правят, са изправени пред тормоз и потенциални наказателни обвинения..

През февруари министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че между 40 000 и 60 000 руснаци вероятно са били убити във войната. Изтекла оценка от Агенцията за военно разузнаване на САЩ показва, че броят на руснаците, убити през първата година от войната, е 35 000 - 43 000. 

Украйна също не оповестява загубите си, но по непотвърдени данни, броят на загиналите или ранени украински бойци надхвърля 200 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: