Европейските евреи се чувстват застрашени

Европейските евреи се чувстват застрашени Снимка: lbc.co.uk

Брюксел обяви осигуряването на безопасността им за приоритет

След атаката на Хамас срещу Израел и последвалия отговор на еврейската държава, в Европа антисемитизмът се пробуди, пише Euronews. Пробуди се и споменът за Холокоста, така че едни демонстрации клеймят Израел, други издигат лозунга „Никога вече антисемитизъм”. Евреите се страхуват от разправа, а Европейската комисия - от подклаждането на расистки изстъпления.

По улиците в Брюксел слоганът „Свободна Палестина“ е навсякъде, включително пред сградата на Европейската асоциация на евреите, появил се след голяма пропалестинска демонстрация. Пред репортер на Euronews, ръководителят на организацията равин Менахем Марголин тълкува надписа така: „Ние знаем, че вие ​​сте тук. И че това е синагога” – послание, предназначено да всява страх

Европейските еврейски общности съобщават за физически атаки, вербална агресия, онлайн заплахи и надписи, пълни с омраза. Въпреки че полицията засили бдителността си, европейските евреи се страхуват – което не се е случвало от десетилетия.

„Получаваме много информация, много обаждания, много писма от евреи в Европа, от хора и институции, от синагоги и училища. Хората съобщават, че по улиците се сблъскват с много повече коментари, много повече враждебни погледи, изрази на омраза, подбуждане към физическо насилие и убийство“, споделя равин Марголин и показва на кореспондентката на Euronews предупредителни знаци от цяла Европа – антисемитски надписи по стените на училище в Германия, демонстрация срещу евреите в Испания и много изпочупени прозорци на синагоги.

С помощта на властите, евреите се опитват да засилят защитата на своите близки. „Много семейства ще укрепят вратите, ще поставят камери, ще сменят дограмата, ще сложат бронирани стъкла и огнеупорни врати. И все пак ще знаят, че не е достатъчно“, казва равинът. Според него, основно пространство за насаждане на омраза са социалните мрежи, затова призовава за по-строг контрол върху съдържанието на публикациите и за кампании срещу расизма. 

Междувременно, Европейската комисия отчете тревожно увеличение на престъпленията и срещу евреи, и срещу мюсюлмани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: