NASA ще достави проби от Марс, но ще се оттегли от Европейската марсианска програма

NASA ще достави проби от Марс, но ще се оттегли от Европейската марсианска програма Снимка: NASA

Такова е изискването на американските законодатели

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри пълното финансиране на мисията Mars Sample Return Mission (MSR), в рамките на която NASA ще достави на Земята образци от марсиански скали, съобщава N+1.

Това ще бъде първият опит за доставка на марсиански проби на Земята. NASA не иска да загуби първенството в тази надпревара, но след Американската агенция Китай вече се е насочил към Марс с неговия проект "Тянвен-3". И кой от тях ще успее по-рано, няма да може да се отговори еднозначно.

Но във финансирането на мисията MSR от държавата има уловка: NASA  трябва да излезе от Европейската марсианска програма "ЕкзоМарс-2022", която се реализира и в момента. Камарата на представителите не е отделила нито цент за това.

При това NASA не излиза от европейския проект напълно, най-малкото, защото в дадения момент марсианският роувър на NASA Perseverance се занимава със събирането и опаковането на два комплекта образци в епруветки в кратера Езеро, след това марсианските образци ще се прехврлят на ракетата Mars Ascent Vehicle (MAV), която ще ги достави на околомарсианска орбита, от където пък ще ги вземе апаратът ERO (Earth Return Orbiter), разработен от Европейската космическа агенция (ESA).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: