Новите тарифи на НК „Железопътна инфраструктура“: гледната точка на правителството

Новите тарифи на НК „Железопътна инфраструктура“: гледната точка на правителството Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Министър Гвоздейков: През 2024 г. товарните жп превозвачи ще спестят 4,4 млн. лева от новите тарифи на НКЖИ

Над 4,4 милиона лева ще бъдат спестени от товарните жп превозвачи през следващата година, в резултат на промените в тарифите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг днес с ръководството на НКЖИ, по повод промяната в цените на някои услуги на компанията.

Министър Гвоздейков обясни, че от 1 ноември са увеличени цените на няколко допълнителни услуги за експресни товарни жп превози, които се заявяват до 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака. „Тарифите за назначаване на извънредни влакове и изготвяне на разписание извън годишния график не са променяни от 15 години. За същия този период цената на товарните жп превози се е увеличила с 223%“, подчерта транспортният министър.

По думите му, НКЖИ е взела решение за актуализиране на цените още през 2022 г., но то е отлагано няколко пъти от служебния кабинет. „От началото на следващата година инфраструктурната такса за ползване на жп мрежата ще бъде намалена с 32%, а таксата за неизползван капацитет ще се намали с 16%. Като отчетем всички тези промени, разчетите показват, че кумулативно бизнесът ще спести средства, а няма да е на загуба“, акцентира Гвоздейков.

Днес бяха направени внушения, че не искам да водя разговори с бранша и не желая среща с тези хора. Откакто съм министър не съм отказвал среща на нито един бранш“, изтъкна министър Гвоздейков. Той допълни, че през октомври е проведена среща на ресорния заместник-министър с ръководството на Асоциацията на предприятията в железопътния превоз, а за тази сутрин е била насрочена и среща на ръководството на НКЖИ с Асоциацията, която е била отменена от тяхна страна.

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Мария Генова подчерта, че услугите, за които е въведено увеличението, не са задължителни, а по-скоро са в полза на бизнеса и на превозвачите. „Тези услуги дават възможност на бизнеса да удовлетвори максимално бързо своите клиенти и товародатели, като заяви експресна промяна в графика за пътуване“, уточни Генова.

В зависимост от времето на подаване на заявка от страна на превозвача са определени три вида услуги:

∙Стандартна - получена минимум 48 часа преди желания начален час на тръгване. Цената се променя от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км.

∙Нормална - получена по-малко от 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака и не по-късно от 10:00 часа на предишния ден. Цената се променя от  0,75 лв/км на 2,42 лв/км.

∙Експресна - получена след 10:00 часа в деня на тръгване на влака. Цената се променя от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната заявка необходимостта на превозвачите от осъществяване на допълнително възникнал непланиран превоз се удовлетворява за 2 часа, каквато възможност няма в другите страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: