Германия и Великобритания се разделиха с руските енергоносители

Германия и Великобритания се разделиха с руските енергоносители Снимка: moscowtimes.ru

На Energy Intelligence Forum в Лондон (16 – 19 октомври) повече от 50 енергийни експерти дискутираха предизвикателствата пред европейската енергетика

Германия и Великобритания обявиха, че няма да възстановят енергийната търговия с Русия дори след края на войната с Украйна или оттеглянето на Владимир Путин. Bloomberg цитира германския посланик във Великобритания Мигел Бергер: „Тези отношения приключиха“. Британският министър на енергетиката Греъм Стюарт също е ясен: „Няма да има връщане назад“.

Бергер признава, че заради намаления внос на руски газ, който съставляваше половината от газовите доставки в Германия, цените на синьото гориво сега са по-високи и това създава „постоянен натиск върху страната и нейната индустрия“. Великобритания не почувства проблеми, тъй като вносът на руски енергоносители беше нисък – 4% от природния газ и 9% от петрола. 

Европа намали драстично зависимостта си от енергийните ресурси от Русия. Миналата година ЕС забрани вноса на руски въглища и петрол. Спряха напълно доставките на газ по основния маршрут „Северен поток”, спря и транзитът на газ през Полша за Германия по газопровода „Ямал – Европа”.

Bloomberg обаче отбелязва, че Испания, Франция и Белгия са увеличили вноса на руски втечнен природен газ (ВПГ), докато Обединеното кралство го забрани, а Германия го избягва, въпреки че няма официално ембарго. Европа продължава да работи по диверсификацията на доставчиците на ВПГ, за да сведе до минимум руските му източници. 

Energy Intelligence Forum обърна внимание и на аварията в подводния участък на газопровода Balticconnector, която на 8 октомври спря газовите доставки между Финландия и Естония. Разследването на двете страни установи, че инцидентът е саботаж, което напомни за рисковете пред енергийните доставки в Европа, каза Греъм Стюарт и подчерта, че Обединеното кралство работи по проблемите на сигурността и защитата на инфраструктурата с други страни-членки на НАТО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: