Финландия разследва саботаж на подводния газопровод до Естония

Финландия разследва саботаж на подводния газопровод до Естония Снимка: thegaze.media

Изтичането на газ по тръбопровода Balticconnector между Финландия и Естония, открито в неделя, може да е причинено от злонамерени действия

Разследването на инцидента вече е в ход, при предположение за умишлен саботаж, казаха пред Bloomberg запознати със ситуацията. Според тях мястото на теча е във финландски води. В неделя финландският оператор Gasgrid Finland и естонския Elering регистрираха „необичаен спад” в налягането, така че изпомпването на газ беше спряно и страните започнаха проверки.

Финландското правителство съобщи във вторник, че в 77-километровия подводен участък на Balticconnector е открита повредена зона. Установена е била и повреда в комуникационен кабел към Естония. Финландският президент Саули Нинистьо съобщи, че проблемите вероятно са резултат от "външно влияние", за което се е консултирал с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Проблемите по финландско-естонския газопровод съвпаднаха с терористичната атаката атака на Хамас срещу Израел и последвалия въоръжен конфликт. За да гарантира сигурността, Тел Авив спря доставките от офшорното находище Тамар, което направиха и операторите на Balticconnector. 

След диверсията на газопровода "Северен поток" в Балтийско море и предвид информацията, че Русия провежда разузнаване във водите около Европа, страните от НАТО се съгласиха да създадат център в Лондон, който да координира защитата на подводните тръбопроводи и кабели.

В края на септември 14 страни от Алианса започнаха учения, включително с технологии за откриване на подозрителни дейности в близост до важни подводни обекти. В рамките на учението, край бреговете на Португалия са тествани технически средства като морски дронове, сензори и системи с изкуствен интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: