Клаудия Голдин, професор в Харвард, получи Нобеловата награда за икономика

Клаудия Голдин, професор в Харвард, получи Нобеловата награда за икономика Снимка: phys.org

Икономистката, известна с трудовете си за ролята на жените в американската икономика, заслужи отличието с изследванията си върху разликата в доходите между половете и ролята на жените на пазара на труда

В съобщението на Нобеловия комитет се казва, че 77-годишната Голдин е първият икономист, който предприема всеобхватен подход, за да обясни източника на неравенството между половете на пазара на труда, задържало се въпреки икономическия растеж и нарасналия дял на жените в работната сила през ХХ век. 

Според Шведската кралска академия, Голдин е „разкрила ключовите двигатели на различията между половете на пазара на труда“. Анализирайки данни от САЩ за период от над 200 години, в исторически план Голдин посочва като причина за ниските доходи на жените различната степен на образовние и професионална подготовка, докато наблюденията ѝ сочат, че в наши дни различното заплащане на мъжете и жените в една и съща професия в голяма степен се дължи на майчинството, започвайки още с раждането на първото дете.

Якоб Свенсон, председател на комисията, определяща наградата за икономически науки, коментира: „Разбирането за ролята на жените на пазара на труда е важно за обществото. Благодарение на новаторските изследвания на Клаудия Голдин сега знаем много повече за основните фактори и бариерите, които ще трябва да се преодолят в бъдеще“.

За разлика от наградите за физика, химия, медицина, литература и мир, наградата за икономика не е учредена от шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел, а е въведена през 1968 г. от Централната банка на Швеция

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: