Наргес Мохамади посрещна Нобеловата награда за мир в затвора

Наргес Мохамади посрещна Нобеловата награда за мир в затвора Снимка: irishexaminer.com

Иранската правозащитничка заслужи високото отличие за "борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и насърчаването на човешките права и свободата за всички"

Наргес Мохамади е вицепрезидент на Центъра за защитници на човешките права в Иран и един от основните участници в кампанията за премахване на смъртното наказание в ислямската републикаСлед общонационалните протести през ноември 2019 г. и след като силите за сигурност убиха стотици участници в тях, тя предостави правна подкрепа на членове на семействата на жертвите.

През 2016 г. Мохамади е осъдена на 16 години затвор по обвинения, свързани единствено с факта, че е упражнявала правата си на свобода на словото и събранията, отбелязва Amnesty International. 

През декември 2019 г. Наргес Мохамади е бита жестоко от надзиратели, включително директора на затвора, в който е излежавала присъдата си, защото е протестирала, че я преместват в друго изправително заведение на 300 км от Техеран. Правозащитни организации от много страни се обявиха в подкрепа на Мохамади и през октомври 2020 г. тя е освободена.

Арестувана е отново през ноември 2021 г., когато иранските власти я осъждат на две години и половина затвор и 80 удара с камшик за „антидържавна пропаганда“, така че 51-годишната правозащитничка посреща Нобеловата си награда в затвора. 

Съпругът и две от децата на Наргес Мохамади от 2012 г. живеят във Франция. Тя е арестувана от иранския режим 13 пъти и има пет осъдителни присъди на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Веднага след обявяването ѝ за Нобелов лауреат,  Службата на ООН по правата на човека в Женева призова  Наргес Мохамади.да бъде освободена.

По думите на Нобеловия комитет, „Тазгодишната награда за мир е признание и за стотиците хиляди хора в Иран, които през миналата година излязоха на демонстрации срещу политиката на дискриминация и потисничество на жените, упражнявана от теократичния режим“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: