БААТ поиска разработване на национален велосипеден план

БААТ поиска разработване на национален велосипеден план Снимка: pixabay.com

Велотуризмът набира популярност.

Представителите на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поискаха да се разработи Национален велосипеден план на България на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на Българска асоциация за алтернативен туризъм и Сдружение ПЛАНИНИ И ХОРА - Асоциация на планинските водачи в България.

Идеята е инициативата да се реализира под патронажа на Министерството на туризма. Вицепремиерът посочи, че проектът заслужава внимание и може да бъде сформирана експертна група, която да изготви тази концепция. Велотуризмът е сред набиращите популярност форми на туризъм с потенциал, който спомага и за подобряване на здравето на хората, което е особено важно в условията на пандемия, коментира още министър Николова. Тема на дискусията бе и възможността за създаване на стандарт на знак за маркировка.

България разполага с изключително голям брой дестинации за алтернативен туризъм. Планинският, селският и екотуризмът са с огромен потенциал, който може значително да допринесе за реализирането на тази цел, заяви още министър Николова. По думите й това се доказва и от статистическите данни. Въпреки пандемията от началото на годината до 18 август в град Елена са пренощували над 9 хил. туристи, в Рибарица - над 7 хил. туристи, в Калофер - над 4 хил. туристи, в с. Говедарци - над 3 хил. туристи, и др. В село Гела са пренощували близо 400 туристи от началото на годината. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода 1 януари - 18 август 2020 г.  общият брой пренощували туристи във всички туристически хижи в страната е над 7800.  

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на сертификат „Зелена къща“. Представители на бранша посочиха, че тази мярка би подпомогнала да се насочи вниманието към малките хотели и места за настаняване и да се даде възможност за популяризирането им. Те предложиха и заснемането на видеоклипове с планински водачи, които да разказват за по-малко познати места за посещения, по примера на клиповете за туристически забележителности, представяни от екскурзоводи.