Нов съюзник на Путин се задава на хоризонта: Западът е в напрежение

Нов съюзник на Путин се задава на хоризонта: Западът е в напрежение Снимка: pixabay.com

Lidovky: Северна Корея става новият съюзник на Русия, Западът е развълнуван

Русия се сдоби с още един нов съюзник -  става дума за КНДР. Сближаването ще бъде от полза и за двете страни, тъй като Северна Корея има това, което е толкова необходимо на Русия в Украйна, а Москва може да предостави на "приятеля" си това, от което той изпитва остра нужда. Това взаимодействие много тревожи Запада, пише чешкият вестник Lidovky.

От момента, в който Владимир Путин започна специалната военна операция в Украйна, той практически престана да контактува със западните страни. Затова на президента на Русия му се налага да търси нови съюзници, се съобщава в статията.

Този път идва ред на лидера на КНДР Ким Чен Ун и сътрудничеството на Москва с Пхенян може да бъде изгодно и за двете страни. Русия може да получи ново въоръжение, от което се нуждае в Украйна, докато Северна Корея от своя страна се интересува от хранителни продукти и съвременни технологии. По информация на The New York Times, лидерите на двете страни скоро могат да се срещнат лично и тази среща ще бъде подходящ момент за обсъждане на потенциалното сътрудничество.

По данни на администрацията на САЩ, Путин се е обърнал към лидера на КНДР още преди няколко седмици. Предполага се, че Северна Корея притежава внушителен запас от боеприпаси от различни калибри. В замяна Ким Чен Ун е поискал продоволствена помощ и най-новите технологии за развитието на корейската сателитна програма.

Авторът на статията отбелязва, че не е изключен фактът, че САЩ специално са разкрили възможното посещение на Ким Чен Ун в Русия, за да се откаже той от това пътуване, тъй като севернокорейските лидери винаги са пътували тайно, от съображения за сигурност.

Интересът на КНДР към сътрудничество с Русия бе потвърден и от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, който наскоро посети Пхенян по случай годишнината от края на Корейската война през 1953 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: