Тръмп беше затворник 74 секунди, изчисли журналист

Тръмп беше затворник 74 секунди, изчисли журналист Снимка: nwahomepage.com

Бившият американски президент се появи в затвора в Атланта, Джорджия, за да изпълни заповедта за арест, издадена от Върховния съд на Окръг Фултън

Пред изправителното заведение го очакваха десетки негови привърженици, които изчакаха и 20-те минути до излизането му, предвид определената му гаранция от $ 200 000. Бившият американски президент премина задължителните при арест процедури, включително снимка, маркирана със знака на полицията, която вече обикаля световните медии, начело с ВВС. 

Самият Тръмп също я публикува в профила си в Х/Twitter, както и в кандидат-президентската си страница, придружена с текста с главни букви: „НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ. НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ”.

Това беше четвъртият арест на Тръмп за пет месеца, но го направи първият американски президент със снимка при влизане в затвора. След като го напусна, той  определи случая като "пародия на правосъдието" и преди да отпътува с частния си самолет, говори пред събралите се репортери. 

„Мислех, че изборите бяха фалшифицирани, откраднати. И би трябвало да имам пълното право да направя това”, каза Тръмп, визирайки своите твърдения за изборна измама на президентските избори през 2020 г., но не и обвиненията, че се е опитал да промени резултата в щата Джорджия, където загуби от Байдън с по-малко от 12 000 гласа. 

Едно от доказателствата на прокуратурата е телефонен разговор, в който Тръмп настоява на служител да „намери 11 780 гласа“ при преброяването на бюлетините. Той е обвинен в 13 нарушения на закона, включително рекет, склоняване на държавен служител да наруши клетвата си, заговор за извършване на фалшификация и неверни изявления. Тръмп отрече всичко

В дните преди последния си арест, Тръмп не спря да атакува прокурорката от Демократическата партия Фани Уилис, която повдигна обвиненията срещу него. В своята социална платформа Truth Social, той я обвинява за нивото на престъпността в Атланта, в това число убийства. 

„Хората се страхуват да излязат навън, за да си купят един хляб“, написа Тръмп и от своя страна обвини Фани Уилис, че се опитва да саботира кампанията му за Белия дом. Снимката от полицейското му досие вероятно ще се отпечата върху милиони тениски, предполагат специалисти по предизборни кампании.

Mugshot of Donald Trump
Снимка - Fulton County Sheriff’s Office

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: