Създадоха уникална атомна батерия

Създадоха уникална атомна батерия Снимка: hi-tech.mail.ru

Руски учени създадоха акумулатор на атомна енергия, способен да работи повече от 20 години.

Атомната батерия, която ефективно може да работи десетки години, удължавайки работоспособността на космическите и дълбоководните прибори, е създадена от учени от НИТУ „МИСиС".

 

Както съобщава МК RU, в прибори, работещи при свръхниски температури в космоса, под водата и във високопланински райони, вече са били инсталирани батерии с радиоактивен никел-63. Превръщането на лъчевата енергия в електрическа енергия, обаче, не е твърде ефективно поради самата конструкция на батерията.

 

Руските учени успяха да погледнат на проблема по нов начин: те нанасят същия радиоактивен материал на обратната страна на енергийния преобразувател, което позволи да се контролира обратният ток, който обикновено „краде" от мощността на батерията. Специалната пореста структура осигурява 14-кратно увеличение на ефективната площ за преобразуване на бета-лъчението, което води до общо увеличение на тока.

 

В резултат, намалявайки размера на самата батерия три пъти, на учените им се удаде да я направят 10 пъти по-мощна, със същия срок на годност, както и предишните по-малко мощни аналози - до 20 години.

 

Специалистите обаче вече гледат към бъдещето и смятат да увеличат още повече специфичната мощност на батерията, за да я накарат да работи до 50 или повече години. С наличния дизайн, като активно вещество вместо никел-63 може да се използва по-мощният полоний - източник на алфа-лъчение. Полониеви батерии и сега се използват в космически кораби, само че има още какво да се желае относно техния коефициент на полезно действие. Новите атомни батерии теоретично могат да имат много по-голям КПД.

 

Атомната батерия може да се използва като авариен източник на захранване и като температурен датчик в устройства, прилагани при екстремни температури продължително време.

 

В домакинските уреди батерията също би била полезна, но поради потенциалната опасност за човешкото здраве (някой изведнъж може да реши да разглобява часовник или мобилен телефон с такова захранване), внедряването й не е целесъобразно.


 

В момента разработчиците финализират процедурата за международно патентоване на изобретението, а самото устройство вече е признато от чуждестранни експерти.


 

Още по темата във

facebook