Китай подкрепя идеята за трети кръг мирни преговори за Украйна

Китай подкрепя идеята за трети кръг мирни преговори за Украйна Снимка: arabnews.com

Мирният форум в Саудитска Арабия събра в Джеда представтели на около 40 държави, в опит да поставят ключовите принципи за прекратяване на войната

Двудневната конференция е втора от този тип след форума в Копенхаген през юни, посочи The Guardian. Представителят на Китай Ли Хуей каза пред Reuters, че на срещата е имало много разногласия и различни позиции, но е важно „да споделим принципите си”.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че се надява инициативата да доведе до „мирна среща” на световните лидери тази есен, която да се фокусира над мирните принципи, посочени в украинската формула за мир от 10 точки, в т.ч. зачитане териториалната цялост и суверенитета на Украйна и възстановяване и спазване на принципите на ООН за международното право. 

Източник от украинската делегация каза пред новинарските канали Al Arabiya и Al Hadath, че няколко държави подкрепят тези идеи и че като цяло украинските мирни предложения са срещнали по-голяма подкрепа, отколкото в Копенхаген.

Участието на Китай в срещата се разглежда като голям дипломатически напредък, след като азиатският гигант не изпрати свои представители в Копенхаген.  Според източник от ЕС, в Джеда Китай „е участвал активно и е подкрепил идеята за трета среща на това ниво“.

Конкретно, на срещата е постигнато споразумение да бъдат създадени работни групи, които да изчистят подробностите по ключови теми от киевската мирна фомула, докато паралелна група посланици ще продължат работа по техническата организация на бъдещата среща.

Обект на работните групи ще бъдат глобалната продоволствена сигурност, ядрената безопасност, сигурността на околната среда, хуманитарната помощ, освобождаването на военнопленници и отвлечени деца. Датата на следващата мирна конференция все още не е изяснена, но според европейски източници, ще бъде преди края на годината. 

Саудитска Арабия акцентира на добрите си връзки с двете страни във войната и се позиционира като възможен посредник. Това дава шанс на Рияд да поправи обтегнатите си отношения със САЩ и други свои съюзници, възникнали около войната в Йемен и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Както подчертава официалната саудитска преса, "разговорите показаха готовността на кралството да окаже своите добри услуги, за да допринесе за постигането на решение, което ще доведе до постоянен мир“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: