40 държави в Саудитска Арабия обсъждат възможностите за мир в Украйна

40 държави в Саудитска Арабия обсъждат възможностите за мир в Украйна Снимка: newsyou.info

На срещата, която започна вчера, Китай изпрати специалния представител на правителството си по евразийските въпроси и мира, а Индия е представена от правителствения съветник по национална сигурност

Подозирайки недоволството на Москва от решението на двете „приятелски” сили да се включат в мирна конференция без руско участие и благословия, китайският официоз South China Morning Post се видя принуден да обяснява, че срещата в Саудитска Арабия не е „антируско” мероприятие, а страната домакин увери, че ще информира Русия за хода на разговорите.

Двудневната среща е част от украинска дипломатическа инициатива да ангажира с въпроса страните от "глобалния юг", съобщава Reuters. Не е ясно дали срещата ще завърши със съвместно изявление, но запознати източници предполагат, че ще има споразумение по ключови въпроси, пише френският Le Monde. Позовавайки се на европейски източници, изданието посочва, че Китай участва активно в разговорите и е „положително” настроен. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази надежда, че световните лидери ще подкрепят „киевската формула за мир“, която включва изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак каза че "разговорът ще бъде труден", но че разчита на „истината и доброто”, които стоят зад Украйна. 

Русия не участва в преговорите, но от Кремъл увериха, че ще следят хода на срещата. Украински и руски официални лица, както и представители на международни организации, смятат, че в момента няма перспективи за преки мирни преговори между Украйна и Русия.

Световните сили подчертаха ролята на Риад за мирното уреждане на въоръжения конфликт. Саудитска Арабия заедно с Турция, помогна за размяната на пленници между Украйна и Русия, а Володимир Зеленски присъства на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман изрази готовността си да помогне за разрешаването на военната криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: