Politico: Европейски политик удари "шамар" на Зеленски

Politico: Европейски политик удари "шамар" на Зеленски Снимка: wikipedia.org

Полският премиер Моравецки нанесе "плесница" на Зеленски в отговор на извикването на посланика

За президента на Украйна Владимир Зеленски реакцията на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки относно призоваването на посланика в Киев се превърна в своеобразен "шамар", както и решението на Варшава да удължи забраната за внос на някои украински селскостопански стоки, смята авторът на статията в Politico.

"През последните месеци отношенията с Киев пострадаха заради решението на Варшава да удължи забраната за износ на някои украински селскостопански стоки", се казва в статията.

Полша счете за заплаха за собствените си фермери такива доставки на продукти от територията на Украйна,.

И ако първоначално "препъни камъкът" беше само украинското зърно, което се е "застояло" на вътрешния пазар на Полша, подбивайки по такъв начин цените на местните продукти, сега спорът е по въпроса за доставките на плодове. В това число се обмисля забраната за внос на малини и касис.

Изданието отбелязва, че с такива забрани за внос на хранителни продукти в страната Варшава се опитва да получи гласовете на полските фермери на насрочените за октомври избори. Според мнението на Politico те ще станат ключов електорат на всеобщите избори.

Друга причина за изостряне на отношенията между Украйна и Полша е извикването на полския посланик в украинското външно министерство след думите му, че Киев трябва да бъде по-благодарен за подкрепата, оказвана от Варшава. Моравецки счете за недопустим такъв дипломатически ход на Киев и извика украинския посланик във Варшава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: