САЩ ограничиха издаването на визи за унгарци

САЩ ограничиха издаването на визи за унгарци Снимка: 6do.world

Вашингтон отдавна предупреждава, че ще пристъпи към подобно решение като мярка за сигурност

Програмата на САЩ за безвизов режим позволява на гражданите на 40 държави, включително Унгария, да пътуват до САЩ с цел бизнес или туризъм колкото пъти пожелаят и да останат там до три месеца, припомня Euronews. Според новите правила, американската държава вече разрешава на унгарците еднократно влизане на своя територия и едногодишен период на валидност на разрешението за пътуване, вместо досегашните две години. 

Ограниченията имат конкретна причина – политиката на Виктор Орбан за масова натурализация на етнически унгарци. От 2011 г. насам  близо един милион души получихя унгарско гражданство на това основание, предизвиквайки геополитическо напрежение между Унгария и най-вече Сърбия, Румъния и Украйна - три страни, в които живеят около два милиона етнически унгарци. 

В изявление, посолството на САЩ в Будапеща посочва, че самоличността на „новите унгарци” не е била „адекватно проверена”, а гражданството им е било предоставено по „бърза процедура”. По този начин от схемата за натурализация са се възползвали и престъпни групи, снабдявайки членовете си с унгарски паспорти. Според САЩ, много от тези „стотици хиляди хора” изобщо нямат унгарско потекло, но чрез измама са се снабдили с унгарски документи, получавайки предимствата на граждани на ЕС и правото да се възползват от безвизовия режим със САЩ.

Посолството припомня също, че американските власти от години настояват за решаване на проблема, изисквайки правителството на Виктор Орбан „да отстрани напълно тази уязвимост”, което унгарската страна системно е отказвала. Високопоставен служител на правителството на САЩ потвърди пред Associated Press, че промяната е въведена единствено за Унгария, след години неуспешни усилия на САЩ да работят с унгарското правителство за разрешаване на проблемите със сигурността

В изявление на министерството на външните работи, официална Будапеща нарече визовите ограничения „отмъщение на Джо Байдън“, заради отказа на унгарските власти да предоставят на САЩ списък с унгарските граждани, живеещи извън Унгария. В изявлението се изтъква, че правителството на Унгария не желае да предаде на друга страна такива "лични данни", за да защити сигурността на въпросните граждани. Според фигури в управляващата партия Fidesz, настоящото американско правителство се опитва „да отслаби” позициите на Орбан, заради чудесните му отношения с Доналд Тръмп.

Критиците на Орбан в Унгария също не приемат политиката му за натурализация, изтъквайки, че хора, които не работят и не плащат данъци в страната, могат да гласуват, увеличавайки значително електората на Fidesz. Унгарската опозиция смята, че предоставяйки унгарско гражданство, Орбан е „купил” гласовете на около 10% от избирателите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: