На форума „Русия – Африка” не се появиха две трети от африканските лидери

На форума „Русия – Африка” не се появиха две трети от африканските лидери Снимка: vedomosti.ru

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, отсъствието им е резултат от „наглата намеса на САЩ, Франция и други държави“

„Чрез техните дипломатически мисии имаше опити за оказване на натиск върху ръководствата на тези страни, за да се попречи на участието им във форума“, цитира „Ведомости“ думите на Песков. На брифинг  той определи предполагаемата намеса на Запада като „крайно възмутителен факт”, който обаче по никакъв начин няма да попречи на срещата и обеща „много наситено и продуктивно събитие” .

Форумът „Русия – Африка” се откри днес в Санкт Петербург. От 54 африкански държави 17 изпратиха делегации, водени от държавните глави, други 10 са представени от министър-председателите си, а 17 изпратиха вицепремиери, министри или просто посланиците си в Руската федерация. Пет държави отказаха участие,  Като цяло, участниците са наполовина по-малко, отколкото през 2019 г. 

Днес гостите поздрави и всерусийският патриарх Кирил, който заяви, че Русия и Африка са обединени от общи духовно-културни ценности. Известният с колекцията си "Ролекси" и скъпи западни коли висш духовник подчерта, че и Русия, и Африка отстояват традиционните норми на морала и консервативните виждания за човешката природа, неприемайки презадоволеността и свръхпотреблението.

Според запознати, Путин планира да се срещне лично с всеки един от африканските лидери, а на 28 юли ще изнесе голяма реч, в която ще говори за формирането на "нов световен ред", основан на "многополярността и равенството" на всички държави.

В Санкт Петербург обаче отсъстват някои от африканските лидери „тежка категория” отбелязва Financial Times – президентът на Нигерия Бола Тинубу, президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, както и Уилям Руто, президент на Кения, който през май се оплака, че африканските лидери понякога са „принудени да ходят на безсмислени срещи, където присъствието им е постигнато с изнудване“.

Миналата седмица министърът на вътрешната търговия и доставките на Египет Али ал-Муслихи призова Москва да преразгледа оттеглянето си от зърнената сделка, а външният министър на Кения Корир Синг'Оей нарече хода на Кремъл "нож в гърба на продоволствената сигурност". За оттеглянето си от зърнената сделка Русия отново обвини Запада.

В същото време, основна тема на форума в Санкт Петербург е готовността на Русия да помогне на Африка в борбата с глада, съобщава „Ведомости”. След методичните бомбардировки на украинските пристанища, от които украинското зърно тръгваше към бедните страни в африканския континент и Близкия Изток, и унищожаването на десетки хиляди тонове пшеница в украинските пристанищни зърнохранилища, Русия вече неприкрито показва, че войната ѝ, целяща да „денацифицира” Украйна, твърде много започна да прилича на война за пазари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: