Турция е изнесла тази година военна техника за рекордните $ 2.37 милиарда

Турция е изнесла тази година военна техника за рекордните $ 2.37 милиарда Снимка: defsecme.com

На откриването на Международния панаир на отбранителната промишленост IDEF 2023 в Истанбул, президентът Реджеб Таийп Ердоган приветства резултата и вдигна летвата на $ 6 милиарда износ до края на годината

Реално погледнато, турската отбранителна индустрия има шанса да постигне и да надмине тази цифра, коментира dailysabah.com. „Турската отбранителна индустрия пише история на успеха, предизвиквайки възхищението на света през последните години“, каза Ердоган във вторник на откриването на IDEF – едно от най-големите световни събития в областта на отбранителните продукти. 

През последните две десетилетия отбранителната индустрия на Турция претърпя дълбока трансформация, с цел да намали външната зависимост от западното въоръжение чрез иновативни инженерни инициативи и местно разработени технологии – и успя. Ако в началото на века 80% от въоръжението на Турция беше внос, днес делът на вносните отбранителни съоръжения е 20%. Съответно, бюджетът за отбранителната промишленост е скочил от $ 5.5 милиарда през 2002, до $ 90 милиарда тази година. В сектора работят над 3000 компании с повече от 80 000 служители

Сред най-търсените продукти на Tурция са бойните дронове, с фаворит известния TB2 Bayraktar, произведссво на частната компания Baykar. Възползвайки се от дипломатическите инициативи на Ердоган, Baykar подписа миналата седмица "най-големият договор за износ на отбранителна техника в историята на Турция". Сделката включва износ на забележителния боен дрон Akıncı, по-новата версия на Bayraktar TB2, който се доказа на бойното поле в Сирия, Либия и Азербайджан и особено след използването му от украинската армия срещу руската инвазия.

Към днешна дата Baykar е подписал споразумения за продажба на TB2 с поне 30 държави, включително четири страни-членки на НАТО и две на ЕС. Последно миналия месец Кувейт подписа договор за покупката на TB2 на стойност $ 367 милиона.

Türkiye-made flagship becomes world's 1st UAV carrier | Daily Sabah
В процес на изграждане е флагманът TCG Anadolu, снимка - dailysabah.com

Турция е важен износител на военни кораби, укрепвайки същевременно и своите военноморски сили. В процес на изграждане е флагманът на турския военноморски флот - многоцелевият десантен кораб TCG Anadolu, който ще бъде първият в света боен плавателен съд със собствена армада безпилотни самолети, най-вероятно Bayraktar TB3 на Baykar. Тази версия на TB2 е проектирана за къса писта и е първият по рода си дрон със сгъваеми крила. Очаква се тестовата му фаза да завърши до края на 2023 г. От TCG Anadolu ще може да излита и безпилотният изтребител Kızılemma, също на Baykar.

В процес на разработка е и турският боен самолет от пето поколение KAAN. Целта е с него да бъдат заменени самолетите F-16 в турските военновъздушни сили. През март KAAN направи дебюта си на пистата и завърши първия си тестов период. Очаква се да е готов за експлоатация през 2030 г. 

„Имаме удоволствието да представим нашите знания и опит в отбранителната индустрия в полза на нашите приятели. Анкара не се стреми просто да продава продукти, но има за цел да установи дългосрочни партньорства и да развива съвместни проекти”, каза на IDEF 2023 турският президент. 

Турската отбранителна промишленост действително е повод за гордост, макар че горчива гордост е производството на оръжие. Но при настоящите военни конфликти, и особено след руската инвазия в Украйна, отбраната очевидно далеч ще изпревари по инвестиции всички други тежки проблеми на света – климатичните промени, борбата с глада, осигуряването на прясна вода, здравеопазване, образование, култура и пр. и пр.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: