Задържаха шефове на компания от Франция за предаване на секретни технологии на Китай

Задържаха шефове на компания от Франция за предаване на секретни технологии на Китай Снимка: ferra.ru

И на Русия в това число

Френските власти задържаха ръководителите на компанията Ommic, занимаваща се с разработка на полупроводници, във връзка с обвинения в продажбата на секретни технологии на Русия и Китай, съобщава вестник Parisien.

Ръководството на компанията е обвинено в незаконно предаване на секретни технологии както на Русия, така и на Китай. Френското разузнаване изрази загриженост относно влиянието на Китай върху делата на компанията. През март 2023 г. девет ръководители на компанията бяха арестувани и разпитани в рамките на разследване, проведено от Националната антитерористична прокуратура.

По случая са повдигнати официални обвинения срещу четирима души, включително на двама френски граждани и двама китайски. Сред тях е бившият изпълнителен директор на компанията, 74-годишният Марк Р., който е обвинен в предаване на документи и файлове на чужда държава, които могат да навредят на националните интереси.

Обвиненията попадат в категориите "шпионаж" и "държавна измяна" и предвиждат наказание до 15 години лишаване от свобода. Разследващите разкриха мрежа за доставки на микросхеми не само за Китай, но и за Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: